Hyena

Hyena

Výskyt

Hyeny sa vyskytujú pomerne rozmanito po celej zemi.Osídlujú takmer celú Afriku, stredný východ až k Indii. Hyeny si vyslúži prívlastok zvierat požierajúcich zdochliny- a niet divu veď niektoré druhy sú jedny z najobávanejších mäsožravcov.

 

 

Vzhľad

Dlhé špicaté uši pomáhajú zachytiť každý zvuk. Dlhé tupé chlpy na chrbte udržiavajú hyenu v teple, lebo na púšti teploty v noci prudko klesajú.

Škvrna pri análnom otvore je vyústením žliaz slúžiacich na vylučovanie pachových látok ktorými si hyeny značkujú teritórium. Hnedočierna srsť so splývavou hrivou vo farbe slamy dobre maskuje hyenu na púšti aj na trávnatých planinách, jej nohy sú žlto-hnedo pruhovane.

Masívne silné čeľuste a veľké zuby ľahko trhajú svalovinu a drvia kosti. Veľmi citlivý ňufák a dokonalý čuch sú nenahraditeľné pri hľadaní koristi na veľké vzdialenosti a pri sledovaní diania v okolí široký krátky nos je typickým znakom hyeny hnedej.   

 

Potrava

Hyeny škvrníte žeru pakone , gazely a ďalšie kopytníky, mlade nosorožce a zebry. Hyeny škvrníte môžu jest asi 32 kilogramov potravín naraz.

 

Nepriatelia

Väčšina veľkých mačiek sú nepriatelia s hyenou a každý, kto sa pokúsi zaútočiť. Hyena má nepriateľov leva a leoparda. 

 

Frajer na záver

http://www.youtube.com/watch?v=PGYP1tVfNZc&feature=related

 

Fotogaléria: Hyena