Leopard

Leopard

Výskyt

Leopard sa vyskytuje v celej južnej Ázii od Číny na západ cez Stredný východ až po Arabský polostrov.

V afrike žije najviac leopardov južne od Sahary, dve malé populácie sú známe aj na severe. Napriek rozsiahlemu areálu rozšírenia je celková populácia, zrejme, nižšia ako 700-tisíc jedincov.

 

Vzhľad

Telo je dlhé 0,9-1,9m, chvost má dĺžku 60-110cm a hmotnosť je 37-90kg. Má okrúhlu tvár, pomerne krátky ňufák ale širokú papuľu, ktorá je vybavená mocnými čeľustnými svalmi, ktoré umožňujú zahryznúť sa do koristi, usmrtiť ju a roztrhať. Dlhé očné zuby slúžia na zabodnutie a uchopenie potravy. Vysko vyvinuté trháky(premenené stoličky a črenovce) sú na rozrezanie kostí a šliach. Na prednej nohe má 5 prstov, na zadnej nohe 4 prsty. Každý prst má zahnutý zaťahovateľný pazúr na držanie koristi.Výsledkom genetickej mutácie je to, že koža a srsť obsahujú veľa tmavého pigmentu-melanínu.

 

Zaradenie

Podkmeň: Stavovce

Nadtrieda: Čeľustnatce

Trieda: Cicavce

Rad: Mäsožravce

Podrad: Suchozemské

Čeľaď: Mačkovité

Podčeľaď: Veľké mačky

 

Potrava

Korisť:

Hoci leopardy dávajú prednosť malým až stredne veľkým cicvacom, ich jedálny lístok je rovnako pestrý ako ich životné prostredie.V blízkosti ľudských sidel sa im neprieči uloviť si domáceho psa, ovcu, kozu alebo trebárs kravu. Keď však nastanú ťatké časy, lovia a žerú takmer čokoľvek- vtáky, hlodavce, plazy, ba dokonca aj hmyz.

Spôsob lovu:

Leopard je špecialista na lov prepadnutím. Leží v úkryte a pri priblížení koristi prudko vyrazí. Korisť prenasleduje niekoľko desiatok metrov a keď ju nedostihne, lov vzdáva. Niekedy útočí aj skokom zo stromu. Po zadržanie obete sa zakusuje do hrdla a obeť väčšinou udusí, čo trvá niekoľko minút. Iba ak keď sa mu podarí prekusnuť  miechu alebo zlomiť väzy, je smrť rýchla. Pred inými dravcami si úlovok vynáša na stromy a skrýva ho vo vetvách. Dokáže tak vyniesť aj zviera, ktoré váži 2x toľko, čo on sám.

 

Nepriatelia

Levy sú jedným z najväčších nepriateľov leopardov.Ak lev alebo levica objaví ich mláďata bez milosti ich zabije.

 

Mláďatá

Rodia sa v priemere 2 mláďatá po 90 - 105 dňoch gravidity. Po šiestich týždňoch jej mláďatá už „pomáhajú“ pri love. Je pre nich vzrušujúce sledovať, keď ich matka číha na korisť, ale svojou nevedomosťou skôr spôsobia katastrofu a korisť odplašia skôr než ich matka stačí reagovať. Každý 6. lov končí takouto katastrofou. Mláďatá leoparda sú veľmi lenivé, vyvaľujú sa na pláni a matka sa o nich musí dva roky starať. Po dvoch rokoch ju opúšťajú a ona začína novú rodinu rýchlych bežcov a pomalých žiakov.

 

Príbuzné druhy a poddruhy

 

Poddruhy:

  • Panthera pardus adersi
  • Panthera pardus adusta
  • Panthera pardus delacouri
  • Panthera pardus fusca
  • Panthera pardus iturensis
  • Panthera pardus japonensis
  • Panthera pardus jarvisi
  • Panthera pardus kotiya
  • Panthera pardus leopardus
  • Panthera pardus melanotica
  • Panthera pardus melas
  • Panthera pardus millardi
  • Panthera pardus nanopardus
  • Panthera pardus nimr
  • Panthera pardus orientalis = villosa
  • Panthera pardus panthera
  • Panthera pardus pardus
  • Panthera pardus pernigra
  • Panthera pardus saxicolor
  • Panthera pardus shortridgei
  • Panthera pardus suahelica

Frajer na záver

http://www.youtube.com/watch?v=AXGB8dGm6qs

 

 

Fotogaléria: Leopard