Lev púštny

Lev púštny

 

Výskyt

Oblasti : Maretánia, Mali, Bebib, Nigéria, Čad, Kamerun, Stredoafrická republika, Kongo, Sudán, Etiópia, Somálsko, Keňa, Uganda, Rwanda, Zair, Burundi, Tanzánia, Angola, Malawi, Mozambik, Zimbabwe, Namíbia, Botswana, Juhoafrická republika, India (polostrov Kathiavar)

Vzhľad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

Dĺžka tela: 1,45 až 2 m

Dĺžka bostu: 67 až 102 cm

Výška v kohútiku: 73 až 112 cm

Hmotnosť: 120 až 265 kg

Priemer oka: 37,5 mm

Dĺžka brezivosti: 96 až 119 dní

Vrh: 1 až 8 mláďat

Hmotnosť pri narodení: 1,2 až 1,5 kg

Dĺžka dojčenia: 1 mesiac

Dĺžka života: až 29 rokov

Zvláštne znaky: Všetky samce majú hrivu, ktorá im rastie okolo hlavy a dosahuje až po ramená. Ďalšie chumáče srsti majú levy niekedy na labách alebo na bruchu. Farba hrivy je veľmi premenlivá, od slamovo žltej po hnedú so všetkými prechodnými odtieňmi.

Zaradenie do živočíšnej ríše

Lev patrí medzi Stavovce, Cicavce,šelmy,Mačkovité

Potrava a spôsob lovu

 

Jedálny lístok leva:  Zebry, Pakone, Gnu, Gazely, Antilopy, Žirafy, Byvoly, Bradavičnaté prasce.

 

Spôsob lovu:

 Levíčatá sa učia loviť už v troch mesiacoch, ale väčšinou sa nestanú úspešnými lovcami pred dosiahnutím druhého roku života.

 Levy vyvinú rýchlosť 80 km / h, [1] ale chýba im vytrvalosť.

 Preto sa najskôr musí za svoju korisťou plížiť aspoň do vzdialenosti 30 metrov.

Obvykle niektorí levy spolupracujú a snažia sa obkľúčiť stádo z niekoľkých miest. Ich útok je rýchly a smrtiaci, levice sa snažia dohnať korisť rýchlym šprintom a výpadom s vytiahnutými pazúrmi, dlhé skoky na obeť sú mýtus.

 Korisť väčšinou usmrtia zastavením prívodu krvi do mozgu, stisk na hrdle, alebo pri menšej koristi zlomením väzu labou.

Levy lovia na otvorenom priestranstve, kde môžu byť ľahko spozorovať, tímová práca vo svorke zvyšuje úspešnosť lovu.

 Svorka tiež pomáha pri ubránenie už ulovenej koristi pred ostatnými predátormi, napríklad hyenami (tie môžu zdochlinu zacítiť aj na vzdialenosť niekoľkých kilometrov). Samci sa vo svorke väčšinou na love nezúčastňujú, ale ak sa snaží uloviť nejaká väčšie zvieratá ako sú byvoly, zapojí sa.

Mláďatá

 

 

120 dní. Táto levica odíde od skupiny. Potom si nájde skrýšu, kde porodí 4 až 6 mláďat. 3 až 5 mláďat sa nedožije 3 rokov. Levica, ktorá kojí mláďatá, potrebuje denne skonzumovať až 6 kg mäsa. Keď levica privedie svoje mláďatá do skupiny, ostatné levy ich prijmú medzi seba.

Príbuzné druhy a podruhy

 

Biele levy , čierne levy, škvrnité levy,Liger – kríženec leva a tigrice , Tygon – kríženec tigra a levice  

 

 

 Frajer na záver

  http://www.youtube.com/watch?v=uAuf2XE6YH0&feature=related

 

  

Fotogaléria: Lev púštny