Pavián

Pavián

Výskyt

Obývajúci skalnaté hory Etiopie, Súdánu a Arabského poloostrova,Mali,Niger,južné Alžírsko,Čaď,Nigéria…

 

Vzhľad

Dĺžka tela: 80 až 100 cm

Dĺžka chvosta:45 až 65 cm

Hmotnosť: samček-33-55 KG

Samička: 16-20 kg

 

Zaradenie

 

Kmeň:

stavovce (Chordata)

Podkmeň:

stavovce(Vertebrata)

Trieda

cicavce (Mammalia)

Rad:

primáti (Primates)

Čeľaď

kočkodanovití (Cercopithecidae)

Podčeľaď:

kočkodani (Cercopithecinae)

Rod:

pavián (Papio)

 

Potrava

Jedálny lístok: tráva, plody, hmyz, plazy, vajcia, cicavce

 

Nepriatelia

leopard, lev, hyena, orol, pytón

 

Príbuzné druhy a poddruhy

 Delí sa na ďalšie štyri poddruhy:
Babuni
Anubi
Čakma
Pavián Guinejský

 

Ochrana druhu

Tento druh nie je ohrozený.

 

Frajer na záver

http://www.mojevideo.sk/video/7ebb/tancujuci_pavian.html

 

 

Fotogaléria: Pavián